Leuke wandelroutes

Ben je op zoek naar de grens? De enclavewandeling door het centrum van Baarle is dan zeker een aanrader. Maar er is meer: in de landelijke omgeving van Baarle is het heerlijk wandelen. Uitgestrekte zanddreven en smalle bospaadjes nodigen uit voor een fikse wandeltocht. In Baarle en omgeving kunt je gebruik maken van het wandelroutenetwerk De Baronie, waarbij de wandelpaden door middel van knooppunten aan elkaar verbonden zijn. Zo stippel je zelf heel gemakkelijk jouw eigen tocht uit.

ENCLAVEWANDELING

De enclavewandeling neemt je mee door de dorpskern van Baarle. Je wandelt langs bijzondere historische plekjes en steekt diverse malen de grens over. De huisnummers laten je zien of je in België of in Nederland wandelt.

HANNEBROEKPAD


Het Hannebroekpad (5 km) is een ommetje door het buitengebied aan de noordkant van het dorp Baarle-Hertog-Nassau. Het pad loopt over bospaden, over (eeuwen)oude zandbanen, over de akker en langs de beek. Het vertrekpunt met parkeergelegenheid is eetcafé De Poort aan de Bredaseweg 12, Baarle-Nassau.

DODENDRAADPAD

Het Dodendraadpad (3,3 km) voert langs het oorlogsmonument, het noodgemeentehuis annex lokaal van het plaatselijke hulp- en voedselcomité en andere plaatsen die herinneren aan de 1e wereldoorlog bij de Belgisch-Nederlandse grens. Je volgt een gedeelte van het traject van de vroegere dodendraad. Je kunt de route volgen aan de hand van wandelknooppunten. Je vertrekpunt is wandelknooppunt 24 bij de St. Rumolduskerk in Zondereigen. 

OMMETJES BAARLE

Bij knooppunt 54 (hoek Nieuwstraat en St. Janstraat, Baarle-Nassau) kun je starten met deze ommetjes (6/10/18 km). Vlakbij knooppunt 54 ligt parkeerplaats de Loswal en de bushalte voor de bussen naar Breda, Tilburg en Turnhout. Ommetje Zondereigen kun je ook starten op knooppunt 24 bij de St. Rumolduskerk in Zondereigen.

WANDELTRIPLE DE WITTE KEI

Met de wandeltriple de Witte Kei ga je op ontdekkingstocht door de groene hoek van Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog. Hier werd omstreeks 1251 de ‘witte kei’ gelegd. Deze kei geeft – nog steeds – het grenspunt van de drie gemeenten aan. Door de uitvoering van de ruilverkaveling Zondereigen-Merksplas is dit natuurgebied nu ook via de Nederlandse zijde toegankelijk. Dwars door de valleien van het Merkske en de Noordermark steek je de grens over en bereik je Baarle-Nassau.