Ulicoten

Het kerkdorpje Ulicoten is een typisch plattelandsdorp. Op één stukje na, enclavenummer 22, behoort het hele dorp tot Nederland. Lees verder

Maak tijdens een schitterende fiets- of wandeltocht zeker een welverdiende stop in Ulicoten. Strijk neer bij Eetcafés de Kluis of de Kneut. 

Het kerkdorp Ulicoten, ongeveer 4 km westelijk gelegen van Baarle, is een typisch plattelandsdorp. Op één stukje weiland na, het voormalige ‘Niemandsland’ dat in 1995 het Belgische enclavenummer 22 kreeg, behoort het gehele grondgebied van Ulicoten tot de gemeente Baarle-Nassau.

Al eeuwenlang onderscheidt Ulicoten zich van andere kleine dorpen in Brabant met de verering van Sint Bernardus. Hierdoor komen ieder jaar vele pelgrims van heinde en ver naar de St. Bernarduskapel in Ulicoten. Met Pasen en Pinksteren, maar vooral op 20 augustus, de feestdag van Bernardus, kent Ulicoten een grote toeloop van vereerders.

Op de hoek van de Dorpsstraat en de Molenstraat staat een beeld van de harende boer. “Haren” is een oude manier om de zeis en de zicht, twee landbouwgereedschappen, scherp te maken. Het beeld is van Jan Boeren, priester, missionaris, beeldhouwer en geboren in Ulicoten. Het beeld is een ode aan zijn voorouders en alle vroegere inwoners van Ulicoten, hardwerkende boerenmensen.

Winkels & Horeca

Eetcafé De Kluis

Sfeervol restaurant in het dorp Ulicoten (gemeente Baarle-Nassau).

Dorpsstraat 32a, Ulicoten