Vallei van het Merkske, laarzenpaden

Het Merkske, is een authentieke, kronkelende beek en de natuurlijke grens tussen Nederland en België in de Noorderkempen. Lees verder

Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, is een authentieke, kronkelende beek en de natuurlijke grens tussen Nederland en België in de Noorderkempen. Houtsingels en bramenwalletjes, bloemrijke graslanden, poelen en heischrale graslanden tooien het landschap. Het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en Staatsbosbeheer, staan hier borg voor meer dan 1500 hectare bijzondere natuur.

Het kronkelende grensbeekje stroomt in een oud cultuurlandschap door een beekvallei vol leven. Dit grensgebied was lange tijd een vergeten hoek, zo ontsnapte het aan ingrepen van de mens. Zeldzame planten maken van dit gebied een feest voor elke natuurliefhebber. Archeologen vonden in het Merkske sporen die teruggaan tot het stenen tijdperk. In de beekvallei van het Merkske wisselen kleine graslandjes, bomenrijen en bosjes elkaar af. Omdat het gebied ontsnapte aan de schaalvergroting en het rechttrekken van rivieren, kon de natuur in alle rust een rijke fauna en flora ontwikkelen en is het landschap uniek. De drassige hooilanden aan weerszijden van de beek herbergen zeldzame plantensoorten zoals moesdistel, slanke sleutelbloem en knolsteenbreek. Aan amfibieën geen gebrek in het Merkske. Alpenwatersalamander, kleine watersalamander en kamsalamander zijn maar enkele soorten die er voorkomen. Ook de verdwenen boomkikker en de knoflookpad zijn terug. De beekvallei biedt voldoende voedsel en bescherming voor tal van vogels zoals wielewaal, blauwborst, geelgors, houtsnip en nachtegaal. Wie goed kijkt, ontdekt sporen van een ree of van roofdieren zoals vos, hermelijn, bunzing of wezel.

Het gebied is ideaal om te komen genieten van de rust, je kunt er verschillende wandelingen maken.

– 4,5 km, Bootjesvenwandeling, route rond Bootjesven

– 9,6 km, Natuurwandeling

– 12,6 km, Erfgoedwandeling

Start: Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Hoogstraten

Wandelschoenen of laarzen aangeraden. Honden aangelijnd.

Klik hier om de route te downloaden.